MBNázory

Komentář: ČBP. Pohár, který nikdo nechce hrát

Včerejším finálovým zápasem skončil letošní ročník Českého baseballového poháru. To přineslo vítězství juniorky Draků, která klubu zajistila již osmnácté prvenství v této soutěži. Ta ale opět byla devalvována tím, že ji bojkotovaly mnohé kluby.

Vždyť v soutěži jste letos vůbec nenarazili na oba letošní finalisty, kteří bohužel ČBP odpískali. Takže pokud se kluby z nižších lig těší na to, že můžou na svém stadionu vidět ty nejlepší baseballisty, tak mají smůlu. Škoda, že některé z TOP klubů tuto soutěž bojkotují. Jak z této situace vybruslit?

Největší škodu pro pohár udělalo rozhodnutí, že jeho vítěz nebude hájit český baseball v evropských pohárech. Od tohoto momentu se některé kluby začali zaměřovat pouze na ligovou soutěž. Například mistrovská Ostrava po rozporech s Draky v roce 2017 tuto soutěž poslední dva roky bojkotuje. V letošním roce jsme v ČBP neviděli ani týmy Eagles, Skokanů, Tempa a Hrochů. K tomu přidejme hned několik mužstev z 1. ligy soutěže a najednou máme soutěž, která již není natolik atraktivní. Bohužel tady extraligové kluby trochu nezvládají své postavení a neuvědomují si, že jsou to ony, kdo dodává soutěži prestiž. Na jejich obranu však musíme také říct, že i tyto chybějící kluby potřebují určitou motivaci, proč ČBP hrát.

Pokud by totiž tento negativní trend pokračoval i v následujících letech, tak se dočkáme toho, že se do ČBP již opravdu většina klubů nepřihlásí. Má pak smysl ještě mluvit o Českém poháru, nebo by to byl jen větší turnaj několika mužstev?

Máme tedy několik cest, jak kluby přimět k tomu, aby se do ČBP přihlásily. Jedna z možností je jít represivní cestou. Nařídit účast povinně všem klubům z nejvyšší soutěže. To by hned zvedlo kvalitu i prestiž soutěže.

Psali jsme...  Europe unable to beat Japan in the first game

Další zajímavou možností by bylo přinést menší změnu pro tuto soutěž. Nevidím důvod, proč by se tato soutěž nemohla hrát s upravenými pravidly. Zápasy by se mohly hrát (stejně jak to zavádí WBSC) pouze na 7 směn. To by také mohlo přinést zajímavou výhodu pro slabší týmy, které by mohly častěji překvapit favorizované celky. Dále například striktní maximálně devadesáti sekundovou přestávku mezi půlsměnami a podobně. Hráči by si tyto změny mohli ošahat a pak by na mezinárodních turnajích mohli mít výhodu toho, že to pro ně nebude novinka. Navíc by si trenéři mohli vyzkoušet různé varianty taktik, které by pak mohli využivat čeští zástupci v mezinárodních soutěžích.

Každopádně ČBP změny potřebuje, jinak umře na nezájem. Bude zajímavé sledovat, s jakými změnami asociace přijde před nadcházející sezonou.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..