MBNázory

Komentář: Co dál s ženským baseballem?

V minulém týdnu se ve Francii odehrálo premiérové Mistrovství Evropy v baseballu žen. A nechyběla u toho ani česká reprezentace. Co bude dále s ženským baseballem u nás? 

Nedávno jsem četl knihu Belles of the Ballpark od Diany Star Helmer, která pojednávala o All-American Girls Professional Baseball League. Možná si tuto soutěž vybavíte z filmu Velké vítězství (v originálu A League of Their Own). Hodně mně v knize zaujalo, jak bývalé hráčky zpomínali na to, že byly rády, že můžou i ony hrát hru, kteoru milují. Že je nikdy nenutí hrát softball, protože ten je přeci pro ženy.

Když se rozehrál ženský baseballový šampionát, tak jsem si na tuto knihu znovu vybavil a říkal si, jestli i tyto hráčky baseball milují a chtějí ho hrát. Přitom se mi vybavil osobní rozhovor s Francouzkou Mellissou Mayeux, první ženou, která byla zařazena na seznam mezinárodních registrací MLB. Ta byla plná nadšení z baseballu a také mi dávala najevo, že pro ni znamená víc, než softball. A podobné nadšení ze hry bylo dle mých zdrojů vidět i z českých děvčat/žen na letošním Mistrovství Evropy.

Co bude s ženským baseballem u nás dále? Osobně bych jej rád viděl i nadále. V USA se vrátili k myšlence hrát a vychovávat mladé ženské baseballistky. V Japonsku již také nějakou dobu funguje ženská baseballová soutěž a ty dámy to opravdu umí. (viz. video). Australané v zimě oznámili, že chtějí založit profesionální ženskou ligu. 

V Austrálii vznikne profesionální ženská baseballová liga

Vím, že se objeví dost hlasů, že ženský baseball není natolik kvalitní, jak zápasy mezi muži. Jenže loňské Mistrovství světa ukázalo, že ty nejlepší ženské týmy, by dokázaly konkurovat mnoha mužským v našich soutěžích. A na druhou stranu, když je někdo slabší, tak mu nezakazujeme hrát hru, kterou má rád. Může ji jen hrát na nižší úrovni. Proč nedat tuto šanci i ženám?

Proto by se mi líbilo, kdybychom začlenili nějaký ženský tým do mužských soutěží. Samozřejmě nemusí to být Extraliga, na to by dámy zatím neměly dostatek kvality. Ale umím si představit začlenění do některého z Krajských přeborů. Jak byl se pak rozehrála Nadstavba o 1. ligu, tak by se dámy zařadily do této soutěže. 

Možná to bude znít zvláštně, ale pomáhat rozvoji ženského baseballu může paradoxně pomoct i tomu mužskému. Mnoho žen má baseball hodně rádo a fandí mu víc, než softballu. Navíc pokud se to dobře uchopí po marketingové stránce, tak by mohl baseball být i v hledáčku médií. V neposlední řadě to může pomoct i návštěvnosti. Přeci jen mnoho fanoušků bude zvědavých (minimálně první sezony), jak si muži poradí právě s ženským výběrem (ať už by hrály pod hlavičkou reprezentace nebo ne). A nesmíme zapomínat ani na samotnou lásku k baseballu. Proč bychom měli dámy nutit, ať hrají softball, když budou chtít hrát baseball? Dejme jim tu šanci a věřím, že se nám odvděčí skvělými zážitky. 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!
Psali jsme...  Český tým U12 bral druhé místo na Babe Ruth League v Holandsku. Chyběl kousek k postupu do USA!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..