MBNázory

Komentář: Zúžení Extraligy? Otázka není kdy, ale o kolik

Při rozhovorech s lidmi z baseballového hnutí se zdá čím dál jasnější, že od sezony 2021 již nebude mít česká nejvyšší soutěž 10 členů. To bylo vlastně i jedním z hlavních bodů na programu Tomáše Ovesného, jenž byl zvolen do Výkonného Výboru České baseballové asociace na pozici místopředsedy pro řízení soutěží. Takže člověk ani nemusí být moc prorokem, aby viděl, že tato změna brzy přijde.

Zajímavé ale bude, jak ta změna proběhne a kolik mužstev v sezoně 2021 bude česká Extraliga mít. Tady už konsenzus napříč baseballovou veřejností nepanuje. Mnoho lidí volá po návratu starého modelu, kdy nejvyšší soutěž hrálo 8 mužstev. Tím pádem by Extraliga přišla o dva celky.

Ale například trenér Eagles a reprezentace U23 Vladimír Chlup v pondělním přenosu MLB na O2 TV Sport řekl, že by se mu zamlouvala Extraliga s šestici účastníků.

Každopádně je jasné, že spolu s touto změnou je potřeba připravit změny i pro nižší soutěže. Pokud bychom měli šestičlennou Extraligu, tak nám spadne hned čtveřice mužstev do 1. ligy. Najednou bychom měli další soutěž, kde by bylo 12 mužstev, což také není ideální. Otázka je, jestli i 1. ligu výkonnostně nerozdělit na 1. ligu a 2. ligu. Pokud by došlo k zeštíhlení Extraligy pro příštím roce, tak v případě varianty dvou nižších soutěží, by musela v nadcházejícím roce být sezona 1. ligy kvalifikační. První dva celky by zůstaly v 1. lize a posledních šest by sestoupilo do 2. ligy.

Zůžení Extraligy by také mohlo přinést návrat rozdělení druhé nejvyšší soutěže na Moravskou a Čeksou ligu. (Pokud bychom nechtěli týmy dělit výkonnostně) Playoff by se pak hrálo napříč soutěžemi. Každopádně čas na změnu a přípravu ještě ČBA má a předpokládám, že v této věci přijde (doufám) širší diskuze.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..