MBRozhovory

Štěpán Hasal: Do deseti let chceme pro SaBaT titul

Po dlouhých padesáti letech existence klubu se pražskému SaBaTu povedlo postoupit do české nejvyšší soutěže. Vyzpovídali jsme proto hlavního trenéra Štěpána Hasala a zeptali se jej na průběh sezony, ale také na plány do budoucna.

Uvažovali jste již před sezonou nad postupem do Extraligy?

Uvažovali. Byl to náš dlouhodobý cíl. Před nějakým časem jsme začali intenzivněji pracovat s mládeží, která je dnes v juniorském věku a prošla žákovskými reprezentacemi. Jsou tam kluci, kteří jsou v kadetské reprezentaci a teď nahlíží do juniorské. V minulosti jsme měli několik reprezentantů v dospělém baseballu nebo v „třiadvacítkách“ – Štěpána Dupala nebo Jirku Vavrušu. Extraliga nám chyběla proto, aby nám tito šikovní a talentovaní kluci neodcházeli nikam jinam do pražských oddílů a my jim mohli již od žáků jasně nabídnout, aby měli perspektivu. Když je baseball bude bavit a budou ho hrát na nějaké úrovni, tak se SaBaTem můžou rhát i Extraligu. Takže pro nás to byl dlouhodobý cíl. Nebylo to jenom na začátku této sezony, že bychom si řekli, tak to zkusíme, ale pracujeme na tom poměrně dlouhou dobu.

Ale po základní části 1. ligy jste nebyli na špici soutěže. Nehlodalo to ve Vás, jestli se to letos povede? Navíc když to bylo na špici hodně vyrovnané.

Jak se říká, zajíci se počítají po honu. Takže jsme zůstavali poměrně klidní. Ono to není tak, že bychom si řekli, že letos musíme postoupit. Dokonce, abych řekl pravdu, tak jsme to stihli v rámci mých dlouhodobých plánů o rok dříve. Já jsem spíše počítal, že až někdy v roce 2020 bychom zabojovali velmi ostře o tu Extraligu. Postupně zapojujeme juniory do týmu a letos začali trochu víc hrát, takže jsme bojům o Extraligu nepříkladali až takový význam. Cíl byl hlavně, aby tito mladí kluci zapadli do týmu a příští rok by to zkusili již jako pevná součást týmu naostro.

Takže v mých plánech to bylo o rok později, ale je pravdou, že základní část 1. ligy byla poměrně vyrovnaná. Frýdek-Místek zahrál výborně, byť ty zápasy s námi vždy skončily o bod. Byla to taková přetlačovaná z jedné z druhé strany. Ale vlastně celá ta základní část 1. ligy je o tom, odehrát to tak, abyste skončili do čtvrtého místa. Pak se začíná znovu a to předtím se nepočítá.

Psali jsme...  EXL: Marek Chlup má vyřízeno hostování do Tempo Praha

Ani do baráže jste však nevstoupili úplně nejlépe. Hned na úvod jste prohráli s Hlubokou. Dokonce i Petr Ditrich na svém Facebooku zmiňoval, že vám po tomto víkendu nevěřil. Ale najednou se to zlomilo a dokázali jste porážet i extraligové celky. Kde si myslíte, že se to v těch klucích vzalo? Jestli si řekli, že nemají co ztratit a šli do toho naplno? Kde jste viděl ten zlom?

Ty oslavy padesáti let sportovní činnosti klubu vyšly právě na zápas s Hlubokou a chtěli jsme to oslávit tím utkáním. Což se nám moc nepovedlo. Je to sport. V tom smyslu, že někdy se daří a někdy ne. Zrovna s tou Hlubokou nám úplně dobře nezaházeli nadhazovači a s tím se pak hodně špatně něco dělá. Ale tým jako celek je celkem vyzrálý. Hodně nám pomohly příchody několika hráčů, kteří v minulosti Extraligu zakusili. Ať už Rick van Dijck z Eagles, nebo Dan Vítek taktéž z Eagles. Vnesli do toho v určitých chvílích jistý klid a ten zbytek týmu se chytil První zápas sice nevyšel, ale šli jsme dál a věřili si.

Přesuňme se tedy do nové sezony. Čeká vás Extraliga. Co chystáte, abyste byli konkurenceschopní pro příští sezonu?

Prvním krokem bude, že všechny hráče, které máme v extraligových týmech, tak si stáhneme zpátky. Tím se nám vylepší bullpen o Jirku Vavrušu. Pomůžeme si na pálce i s Danem Rieggerem, který hrál Extraligu pravidelně za Kotlářku. Uvidíme, jestli se vrátí po zranění Šimon Peřina, který v minulosti hrával za Tempo a tento rok pauzíroval. Asi bez nějaké posily do bullpenu to nepůjde. Letos se nám povedl import Japonec Teramura, který sportovně zaházel dobře. Byl také výborný v poli. Hlavně byl výborný člověk, který zapadl do party, takže po někom do bullpenu se určitě budeme dívat. Myslím, že si budeme potřebovat pořešit zadáka, takže určitě nějaké změny nastanou, tak abychom byli schopni hrát hned od začátku, byť to bude těžké. Chceme hárt dobré zápasy a odpoutat se ode dna tabulky, abychom i v případě uvažovaného cutu (zúžení soutěže – pozn. red.) se vyhli problematickým místům v tabulce.

Jestli tomu rozumím správně, tak cílem pro příští sezonu bude hlavně udržení Extraligy.

Psali jsme...  Martin Schneider podstoupí operaci ramene

Přesně tak. Úroveň Extraligy a 1. ligy je někde jinde. Jsou tam lepší nadhazovači. Kluci se s tím také v určitých zápasech prali, když nebyli schopni trefovat rychlejší nadhazovače. Bude to o sbírání zkušeností, ale zároveň chceme zabojovat tak, abychom nehráli chvost té tabulky. Aby nás to bavilo, protože nikoho nebaví dlouhodobě prohrávat a abychom Extraligu udrželi iv příštích letech. Aby to nebyl jen nějaký výkyv, ale potvrzení trendu, protože SaBaT v posledních letech, hlavně na úrovni mládeže, dělá poměrně dost. Je to vidět v reprezentačních výběrech. Ať již regionálních nebo národních.

Extraliga znamená mnohem vyšší náklady než 1. liga. Myslíte, že SaBaT v rámci velké konkurence v městě zvládnete finančně? Že pro vás nebude problém sehnat dostatek sponzorů? Předpokládám, že rozpočet se vám o dost navýší – cestování, míče a podobně.

Úplně finální čísla jsem si nedělal, ale udělal jsem si nějaké odhady. Ono to ale až tak dramatické navýšení není. My jsme se snažili již tuto sezonu odehrát po single zápasech, abych připravil na případnou zátěž single zápasů v Extralize. Takže jsme Nadstavbu odehráli po singlech, což znamenalo hodně cestování. Hodně strávených víkendů s baseballem.

Ano, náklady trochu narostou. Ale my jsme v rámci 1. ligy cestovali do Jablonce, Domažlic, Bučovic  nebo Frýdku-Místku. Takže na cestovném to o tolik vyšší nebude. Rozpočet bude v pohodě. I když se se sponzory dlouhodobě, ale to asi všude, trápíme a Trója magnet na příspěvky není. Ale budeme se snažit získat nějaké příspěvky navíc z toho titulu, že hrajeme Extraligu. Nějak se s tím musíme poprat, ale SaBaT je dlouzhodobě v dobré finanční situaci.

Několikrát v rámci rozhovoru jsem do Vás zaslechl, že pracujete s nějakým plánem. Kde figuruje SaBaT dle tohoto plánu za pět let?

V mém plánu je extraligový titul do deseti let. To by měla být odrostlá poměrně silná generace Sabaťáku, kteří jsou teď třeba dvanácti nebo čtrnáctiletí. Takže do deseti let titul a samozřejmě chceme udržet Extraligu. Hrát v ní dobrou roli, připravovat pro reprezentace kvalitní hráče, aby SaBaT byl vidět ve všech kategóriích.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..