MBOstatní

Jean Faut: Jediný profesionál s dvěma Perfect Game

V MLB historici zaznamenali 23 odházených Perfect Game. To ukazuje, že tento počin je při 220 tisícich odehraných duelech základní části plus tisíců duelů v playoff opravdu raritní. Proto asi nikoho nepřekvapí, že žádný nadhazovač v MLB nedokázal odházet dvě Perfect Game. To v profesionálním baseballu dokázal pouze jeden hráč. Slušelo by se správně říct hráčka. Tento dvojitý zápis do historie se totiž povedl pouze Jean Faut.

Když v průběhu 2. světové války muselo mnoho hráčů Major League narukovat do armády, tak MLB přišla o hodně ze svých největších hvězd. Proto v roce 1943 přispěchal majitel Cubs Philip K. Wrigley s nápadem založit profesionální ženskou baseballovou ligu All-American Girls Professional Baseball League (AAGPBL). Ta nakonec vydržela více než deset let. Jednou z největších hvězd soutěže se pak stala bezesporu Jean Faut.

Ta působila v AAGPBL od roku 1946 až do roku 1953. Jako jednadvacetiletá mladá dáma dostala příležitost ukázat se v Spring training týmu South Bend Blue Sox a trenéry přesvědčila natolik, že si ji v mužstvu ponechali i pro nadcházející sezonu. Pro mladou holku, která nikdy předtím nehrála organizovaný baseball to byla velká změna, protože najednou byla placena za to, že se věnuje tomu, co miluje.

Baseball se naučila hrát při trénincích poloprofesionálního celku East Greenville Cubs. “Neustále jsem chodila na jejich tréninky chytat fly bally,” vzpomínala po letech. “Oni si všimli, že mám dobrou ruku a tak mě občas nechávali házet batting practice. Někteří hráči mně dokonce učili různé typy nadhozů a to jsem pak využívala i v lize.”

V AAGPBL se stala nejlepší nadhazovačkou historie a s týmem Blue Sox dokonce dvakrát (1951, 1952) ovládla celou soutěž. Dokonce vede celkovou statistiku ligy s ERA 1.23 a se 140 výhrami je celkově na druhém místě. Kromě toho odházela 2 no-hittery a 2 Perfect Game (z celkových pěti v lize). Dvakrát byla vyhlášena nejlepší Hráčkou roku a v roce 2012 byla uvedena do Baseballové síně slávy.

Psali jsme...  College Baseball: Češi v divizi I. NCAA se do hry zatím nedostali

Pozoruhodné na výkonech Jean Faut je, že se dokázala vyspořádat se všemi změnami v pravidlech, kterými si AAGPBL za léta prošla. Vždyť zpočátku to byla hra svými pravidly více podobná spíše softballu, aby postupně přecházela více v hru, kterou můžeme označit za baseball. Své dva no-hittery hodila v letech 1948 a 1949, kdy se v lize ještě nadhazovalo spodem. Pak ale vedení soutěže přistoupilo na změnu a nadhazovačky musely nadhazovat vrchem. Ani to však Jean na výkonnosti neubralo a v letech 1951 a 1953 zaznamenala po jedné Perfect Game. Sluší se podotknout, že z pěti Perfect Game v historii AAGPBL je dokázala jako jediná hodit v éře, kdy se nadhazovalo baseballovým způsobem, nikoliv spodem. Všechny úspěchy dokonce posbírala jako matka, když sezonu 1947 končila již jako těhotná a v roce 1948 porodila prvního syna. Toho měla s prvním manželem Karlem Winschem, kterého počátkem čtyřicátých let jako velký talent podepsala Philadelphia Phillies. Do hlavního mužstva se ale probojovat nedokázal a od roku 1951 se dokonce stal manažerem Blue Sox, které dvakrát dovedl k titulu.

Jenže působení Winsche na lavičce týmu zvyšovalo mezi partnery napětí a nakonec vedlo k tomu, že se Jean po roce 1953 s profesionálním baseballem definitvině rozloučila. V šedesátých letech se pak  s Winschem rozvedla a později se znovu vdala. Nyní je v třiadevadesáti letech jedinou žijící hráčkou AAGPBL. A stále je jediným profesionálním baseballistou/kou, který odházel dvě Perfect Game.

Jean Faut hází slavnostní nadhoz na zápase farmy Phillies v roce 2017 © Jeff Siner
  • Add to Phrasebook
     
    • No word lists for English (USA) -> Czech…
       
    • Create a new word list…
  • Copy
Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..