MBMLB

Statistické okénko: Odpovídají výplaty v MLB výkonům hráčů?

V posledních letech se roztrhl pytel s velkými kontrakty, ať už jde o Mike Trouta, Bryce Harpera, či mnoho dalších fenomenálních hráčů MLB. Proto jsem si položil otázku, zda-li se příjmy hráčů projevují na jejich prospěšnosti pro tým, na kterou v tomto článku odpovím. 

Pro začátek je třeba zmínit, které dvě hodnoty jsem v dnešním článku porovnával. Na ose x najdete “adjusted salary”, nebo-li upravenou výplatu po započtení/odečtení variabilních položek a na ose y najdeme WAR, neboli hodnota, kterou hráč pro tým má. Vzhledem k tomu, že pro mě není reálné porovnávat údaje u více než 1000 hráčů MLB, rozhodl jsem se pro tento článek porovnat údaje u týmů American League East, jelikož v této lize najdeme jak finanční giganty jako New York Yankees a Boston Red Sox, tak týmy s komparativně miniaturním rozpočtem jako Baltimore Orioles. 

Kritéria pro to, aby byl hráč zařazen do mých výpočtů jsou jednoduchá. Hráč musel být dne 22.7. na soupisce A-týmu a k tomuto datumu musel mít alespoň 50 startů na pálce pro poziční hráče a alespoň 10 odházených směn pro nadhazovače. Celkem tedy 107 hráčů. 

 

Osa x: roční příjem v mil. dolarů
Osa y: WAR, prospěšnost pro tým

 

Graf s logaritmickou přímkou sice vypadá relativně nehezky, jelikož příjem velké části hráčů se pohybuje okolo minimálního příjmu pro hráče MLB, který je $550,000. Zato má ovšem velkou vypovídající hodnotu. Z trendu, která nám vznikl, tedy y = 0.284In(x) + 0.9943 si lze vyvodit, že hráči, kteří jsou prospěšnější pro tým opravdu vydělávají více peněz, i když velmi disproporcionálně. 

I přes to, že korelační koeficient není 1, tj. ne všechny body leží na trendu, můžeme říci, že do výplaty okolo 5 milionů dolarů ročně platí, že lépe placení hráči bývají pro tým obecně prospěšnější. Následně po překročení hranice pěti milionů dolarů ovšem již další navýšení prospěšnosti téměř neexistuje a lze říci, že hráči s výplatou okolo této hranice mají podobnou herní prospěšnost jak hráči pobírající čtyřnásobně vyšší mzdu. Tímto ovšem neříkám, že někteří hráči jsou placeni jen za svoji “image”, jelikož důležitý faktor je i komerční hodnota, tj. velký prodej dresů, navýšení návštěvnosti atd. Zároveň je nutné brát v potaz, že závěr je generalizace podle trendu a vyjímky samozřejmě existují. 

Psali jsme...  MLB The Show umožní hrať ako baseballistka

 

Jaký máte na toto téma názor vy, čtenáři? 

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..