MBMLB

Washington vítězí v prvním utkání Světové série 2019

V úterý v noci začala prvním utkáním letošní Světová série. Pro Washington také úplně první v historii klubu. Navíc na kopci stály obě nadhazovačská esa. Gerrit Cole na straně Houstonu a Max Scherzer na straně Washingtonu.

Do zápasu vstoupili Nationals výborně, když se na metu dostal leadoff Trea Turner a následně dokázal ukrást druhou metu. Pak ale přišla nepovedená ulejvka Adama Eatona, která byla zachycena ze vzduchu a následně si pomohl Gerrit Cole dvěma strikeouty.

Ještě lépe si vedl Houston, který začal dohrávku ziskem mety zdarma a následným hitem Altuveho. Max Scherzer si pak pomohl dvěma strikeouty. Jenže pak přišla chyba proti Yulimu Gurrielovi, kdy Scherzerovi utekl jeden fastball mnohem výše než chtěl a pálkař Houstonu toho využil a odpálil dvoumetový odpal, kterým stáhl první dva body zápasu.

V úvodu druhé směně stáhl rozdíl solo homerunem Ryan Zimmerman.

Další zajímavou šanci měli Astros v dohrávce třetí směny, kdy po dalším doublu Gurriela měli dva běžce ve skórovací pozici. Jenže tentokrát další doběhy nepřidali. A mrzet je to mohlo hned v úvodu čtvrté směny, kdy stále pouze dvacetiletý Juan Soto solo homerunem vyrovnal skóre zápasu.

V dohrávce čtvrté směny měli opět Astros dva hráče na metě, ale i tentokrát to obrana Washingtonu zvládla ubránit bez obdrženého doběhu. A Houston za to opět pykal v následující směně. Do ní vstoupil Cole velmi špatně, když pustil na metu první dva pálkaře Washingtonu. Adam Eaton pak stáhl třetí bod Nationals. O chvíli později zmrazil hlediště svým dvoumetovým odpalem Juan Soto a hosté najednou vedli 5-2.

První změna na nadhozu přišla v dohrávce šesté směny, kdy se místo Scherzera na kopec postavil Patrick Corbin. Ten směnu zvládl na 31 nadhozů a stále tak může startovat ve čtvrtém zápase série.

Psali jsme...  EXL: Hroši Brno signed Dominican José Acosta

Tanner Rainey v dohrávce sedmé směny si již tak dobře nevedl. Ten povolil solo homerun prvnímu pálkaři dohrávky Gerogi Springerovi. Následně pustil na metu dva pálkaře a zahrál pouze jeden out. Situaci tak šel zachránit Daniel Hudson. Proti němu sice zaznamenal hit Correa, čímž zaplnil všechny mety, ale Hudson si pak pomohl strikeoutem proti Alvarezovi a nebezpečí zažehnal.

Od osmé směny jsme na kopci neviděli už ani Gerrita Colea a příležitost doastal také domácí bullpen. Will Harris jako první reliever si poradil s pálkaři Washingtonu a nepustil další doběh.

V dohrávce však dokázali domácí zatlačit na Daniela Hudsona a po hitech Tuckera a Springera snížili na 4-5. Třetí out pak šel zahrát Sean Doolittle a proti Michaelu Brantleymu se mu to povedlo. Doolittle pak dokázal vyházet i všechny tři pálkaře domácích v deváté směně a Washington tak zvítězil 5-4.

[tds_note]Zajímavosti:

  • Ve věku 35 let a 24 dní se stal Ryan Zimmerman třetím nejstarším hráčem, který odpálil svůj první homerun v utkání ve Světové sérii.
  • Juan Soto se stal ve věku 20 let a 362 dní druhým nejmladší hráčem historie MLB, který odpálil homerun při svém debutu ve Světové sérii. Mladší byl pouze Andruw Jones (1996).
  • Ze 114 Světový sérií vyhrál titul tým, který zvítězil v prvním utkání v 71 případech (62,3%). Sedm z posledních devítí mistrů vyhrálo první utkání série.
  • Juan Soto je nejmladším hráčem historie, který zaznamenal 2 vícemetové odpaly ve Světové sérii z pozice clean up hittera.
  • George Springer odpálil homerun v pátém utkání Světové série v řadě (2017 a 2019), což je nový rekord MLB.
  • Juan Soto je nejmladším hráčem historie playoff MLB, který zaznamenal v jednom utkání 3 RBI a ukradenou metu.
  • Nationals zvítězili v letošním playof již popáté v řadě na hřišti soupeře, což se zatím v historii nepovedlo žádnému celku z Národní ligy.
  • Gerrit Cole naposledy prohrál domácí zápas poprvé od 22. května.
  • Astros nechali na metách celkem 11 běžců a nakonec prohráli o jeden doběh.
  • Scherzer je pouze druhým nadhazovačem ve Světové sérii za posledních 30 let, který povolil minimálně 2 doběhy v první směně a nakonec si připsal výhru. Před ním se to povedlo v roce 2011 Chrisu Carpenterovi ze St. Louis Cardinals.[/tds_note]
Psali jsme...  EXL: Arrows Ostrava posílí Gottschall s Mánkem

Série pokračuje dalším zápasem hned ve středu v noci. Houston bude mít na kopci Justina Verlandera a Washington Stephena Strasburga. Pokud chtějí Astros pomýšlet na titul, tak se nemůžou dovolit ztratit i druhý domácí zápas.

1. zápas 1 2 3 4 5 6 7 8 9   R H E
Washington NationalsWashington Nationals 0 1 0 1 3 0 0 0 0   5 9 0
Houston AstrosHouston Astros 2 0 0 0 0 0 1 1 0   4 10 0
Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..