MLB

MLB vyvíjí nové baseballové míče

Není to tak dávno, co jsem vám psali o nových možných pravidlech v MLB. Zdá se však, že se od roku 2018 dočkáme ještě větší změny. MLB a Rawlings se totiž spolupodílejí na vývoji nového baseballového míčku.

 

Nebojte se. Míček bude stále kulatý a bude mít stále stejný tvar. Zmenou však projde jen jeho povrch. MLB prý dle Jeffa Passana z Yahoo.com chce zabránit podvádění s míči. Hráčům by při nových míččích nemělo pomoct používání opalovacích krémů a jiných substancí. Navíc by již týmy nemuseli používat legendární bahno Lena Blackburne.

"Jsme přesvědčení, že již jsme blízko," řekl na dotaz ohledně nových míčů výkonný prezident společnosti Rawlings Mike Thompson. "Nyní již pouze čekáme, kdy nám dá MLB zelenou a kdy si míče budou přát."

Míče již dostalo několik týmů Arizona Fall League začátkem listopadu na testování. Pro hráče byla nejdříve nezvyklá barva míčků, protože jsou zvyklý, že personál na nové míčky nejdříve nanese zmíněné bahno. To potvrdil pro Yahoo.com také nadhazovač White Sox Michael Kopech. "Když jsem si prvně míče vzal, tak jsem si myslel, že někdo zapomněl odvést svoji práci," nechal se slyšet Michael, jenž míče vyzkoušel při tréninku.

To nadhazovač Josh Staumont z Kansas City Royals měl možnost vyzkoušet míče přímo při zápase Arizona Fall League. Dle jeho slov však velkou změnu nezaregistroval. "Opravdu jsem si nevšiml rozdíl," řekl pro Yahoo.com. "Ale také je to ta poslední věc, na kteoru se při zápase snažíte zaměřit. Osobně však s tím nemám žádný problém, pokud budeme mít dost času si nové míče osahat."

Největší stížností od hráčů Arizona Fall League bylo, že speciální povrch se na nových míččích rychle ztratí a míčky ztratí grip. I na tom již prý firma Rawlings pracuje a nyní zkouší několik dalších různých metod nanášení povrchu. Bude pak na MLB, aby si vybrala ten, který bude hráčům nejvíc vyhovovat.

Psali jsme...  MLB: Blake Snell podepsal se San Fracisco Giants

Míče však uvidíme ve hře nejdříve v roce 2018. Ale i to je spíše optimistický odhad. Dá se očekávat, že MLB a hráčská asociace na toto téma svedou ještě několik dlouhých jednání. Navíc lidí kolem baseballu nejsou obvykle příliš nakloněni změnám, takže osobně bych spíše sázel až na rok 2019 s tím, že rok se míče budou testovat v nižších soutěžích.

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..