Česko

Nové pravidlo o Double Play v českých soutěžích

Na poslední Klinice rozhodčích v Nymburku bylo českým sudím představeno upravené pravidlo o situacích při pokusu o zahrání double play. Komise rozhodčích se v něm nechala inspirovat MLB a v zájmu ochrany zdraví hráčů jej implementovala také do českých pravidel.

 

Úpravy se toto pravidlo dočkalo hlavně při situaci, kdy hráč slajduje na druhou (případně třetí) metu. Stejně jako před rokem MLB, tak i čeští rozhodčí nyní budou posuzovat jestli to byl slajd "s dobrým úmyslem", či nikoliv. Pokud má jít o dobrý slajd, tak musí splňovat následující body:

Běžec provede „slajd s dobrým úmyslem,“ když:
1) zahájí slajd (tj. provede kontakt se zemí) dříve, než dosáhne mety;
2) je schopen a pokusí se kontaktovat metu svou rukou nebo nohou;
3) je schopen a pokusí se zůstat na metě (mimo domácí mety) po dokončení slajdu; a
4) slajduje za účelem získání mety bez změny své běžecké dráhy místo snahy vytvořit kontakt
s polařem.

 Tímto pravidlem by se mělo zabránit úmyslným slajdům do polařů, které mnohdy končily nepříjemnými střety. Také úmyslné vyběhnutí z běžecké dráhy ve snaze znemožnit příhoz se bude považovat za neférové jednání a bude znamenat dvojaut. V následujícím videu se můžete podívat na příklad tohoto pravidla v akci.

Jedinou nevýhodou pro české rozhodčí je, že se tyto situace budou velmi složitě posuzovat, pokud budou na hřišti pouze dva. Pokud byste proto chtěli rozšířit řady rozhodčích, tak můžete přijít na některé z regionálních školení, které se konají po celé republice. Pro více informací můžete kontaktovat Komisi rozhodčích na emailu kr@baseball.cz.

Nejbližší regionální školení:

4.3. Brno

5.3. Praha

?? Frýdek-Místek

 

 

 

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..